Vinter med al slags vejr

Januar måned har været noget omskifteligt rent vejrmæssigt: Sne og frost, mildt vejr og regn, og masser af blæsevejr. Vi har fået lidt af hvert og ikke ret længe ad gangen, og her først i februar er det stadig mildt og vådt. 

Dagen er heldigvis tiltaget, ikke mindre end 1 time og 50 minutter siden vintersolhverv – og på de enkelte lyse dage med solskin kan det godt mærkes.

Når solen skinner er det en fornøjelse at se både de fine spejlbilleder der dannes i vandet kombineret med den blå himmel, og ikke at forglemme solnedgangen over fælleden. Jeg bliver aldrig træt af sceneriet.

Jordskokker
Der sker ikke så meget i planteriget endnu, jeg kigger tit efter de første tegn på liv i mine plantekasser og under hækken. De eneste vækster jeg kan se er juleroserne som trives – men jeg har set andre steder at der er vintergækker på vej.

En af de milde dage bestemte jeg mig for at kigge til mine jordskokker. Jeg har siden jeg fik havestykket i Urbane Haver dyrket jordskokker med stort held. 

Det første år købte jeg en pose økologiske jordskokker, og satte de mindste af dem i jorden i maj måned. 

De blev flotte store, og kræver ingen pasning. Siden har jeg hvert år taget 6-8 stykker fra høsten og sat dem om foråret. Nu har jeg lige gravet een plante op, og kunne høste 2 kg flotte store jordskokker. Det er da umagen værd. De kan graves op i vinterens løb, når det ikke er frostvejr.

Gæsflokke
På min tur over fælleden i dejligt solskin, hørte jeg hele tiden gæssenes skræppen – der var mange flokke i luften – så til den ene side, og så til den anden.  Jeg lagde også mærke til de gule pilebuske, som viser farve allerede nu – det er dagens tiltagende længde der får dem til at lyse, selv om der er længe til de skal springe ud.

Lysfestival
I øjeblikket er der Copenhagen Light Festival, hvor der er flere installationer her i Ørestad – jeg været ude at kigge på den ene her på Parkpladsen ved Ejler Billes Alle, senere kommer der en nede ved søerne, den skal efter planen først tændes den 6. så den når jeg ikke at se inden avisens deadline.  Der skal meget til at slå de flotte installationer vi havde nede ved søerne sidste år, så jeg er lidt spændt på at se den.

Træplantning
Lige i øjeblikket er der gang i træplantningen flere steder – bl.a. her på Byfælleden, det kan man jo kun glæde sig over, og glæde sig til at de springer ud. Der er både store træer, bl.a. eg og ask, og mindre buske, som f.eks. hyld, hassel og tjørn, så det kan give et varieret indtryk. Nogle af træerne er udskiftning af udgåede vækster, men der er også en del nyplantning.

Det er i det hele taget en dejlig tid vi går i møde – det bliver lysere og lysere, farverne skifter, og inden længe kan vi se vintergækker og erantis alle vegne.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »