William fik nyt syn på ungdomstræningen efter USA-ophold

William Dixon fra Copenhagen Falcons i Ørestad er netop vendt hjem efter et trænerkursus i USA, og har mange ideer med hjem. De helt unge ishockeyspillere i USA bliver udviklet  til at være selvstændige og ansvarlige fra en ung alder. Og det giver bonus på isen. 

21-årige William Dixon studerer til hverdag til bygningsingeniør på DTU i Lyngby, hvor han også bor på et kollegie. Det meste af sin fritid tilbringer han på isen i Ørestad Skøjtehal, som spiller på Copenhagen Falcons 2. divisionshold,   cheftræner for U8-holdet og skøjtetræner på de øvrige  ungdomshold. Han er også  medlem af klubbens sportsudvalg.

I april blev han og tre andre talentfulde danske ungdomstrænere inviteret af Dansk Ishockey Union (DIU) og International Ice Hockey Federation (IIHF) som udvekslingstræner til den landsdækkende samling; “2023 USA Hcokey BioSteel Boys 15 Player Development Camp” i Buffalo N.Y.

Fire baner i samme hal

Her mødtes de 216 bedste amerikanske 15-årige til en træningslejer i byen Amherst. Træningsanlægget havde fire! ishockeybaner i sammet hal. De blev trænet af de bedste ungdomstrænere i landet. Og i år også af William og 11 andreudvalgte  trænere fra Europa. 

“Jeg har selv spillet ishockey siden jeg var 8 år, og været træner i 5 år. Det har alt sammen været begivenhedsrigt: Men der er intet der topper turen til USA,” fortæller William, som nu er tilbage på isen i Ørestad for at træne sine U8’ere.

“Mængden af respekt for sporten og kulturen omkring ishockey’en er på et helt andet niveau. Efter at have været sammen med spillerne i et par dage, kan man mærke, at de efter mange år med ishcokey har udviklet sig til selvstændige og meget fornuftige mennesker, der ikke mindst er motorisk begavede og utroligt samarbejdsvillige, men også ekstremt gode problemløsere,” fortæller William.

Forskelle i kultur

For eksempel boede de 15-årige spillere på 4-mands værelser uden at kende hinanden på forhånd, de mødte op til tiden til alle træninger, tog selv ansvar for udstyr og omklædning, og var dybt koncentrerede under træningerne. 

“I Danmark er de unge spillere også dygtige og motiverede. Men i USA har man arbejdet på at gøre dem selvstændige helt fra barnsben. Forskellen er nok, at hele trænerdelen er uddannet og professionel, imens vi i Danmark arbejder meget med frivillige, herunder forældre. Det er også godt, men man kan  sagtens mærke forskellen i kultur og holdninger mellem Danmark og USA,” siger Willam Dixon.

Inspiration til Falcons og DK

I USA Hockey er der stor fokus på gøre ishockey et såkaldt “Player centered environment”, hvor træninger, kampe og turneringer ikke mindst skal være en sjov oplevelse, men også give spillerne mulighed for at udvikle både deres ishockeytalent, og deres fysiske, psykiske og personlige kompetencer. 

“Alt i alt var der utroligt meget som jeg blev inspireret af, og som jeg har taget med hjem til Falcons, samt til dansk ishockey i det hele taget. Alt fra det sportslige syn på aldersrelateret udvikling, til den strukturelle opbygning af en elite klub, organisation og forbund,” siger han.

Coachable og øvelser i kamp

“Trænerne arbejder f.eks. med et begreb som de kalder ‘coachable’ (‘trænbar). Det betyder at spilleren faktisk modtager læring og træning, og forbedrer sit spil hver gang hun eller han træner. Man skal ikke kalde på spillerne en gang for meget, de glemmer ikke deres udstyr eller lader sig forstyrre af det sociale spil i gruppen. 

“Her i klubben er vi gået i gang med at indføre nogle af de nye principper stille og roligt. Det er OK at forældrene er til stede ved træningerne, men ikke helt nede ved isen. Spillerne skal kunne klare sig selv, kunne binde deres skøjter, og tage et par knubs uden at stoppe træningen. Det er selvfølgelig en balance det her, og det foregår i tæt samarbejde med forældrene, men de forstår også godt meningen med at gøre spillerne lidt mere ‘hårdhudede’. Det giver dem selvsikkerhed og  lyst til at blive bedre.”

“Vi vil også lave flere kamprelaterede øvelser. I stedet for at øve en bane på isen, som er tegnet på forhånd, så øver man den imens man spiller mod hinanden. Der er jo ikke nogen streg at løbe efter når først man møder et andet hold i kamp. Kamprelaterede øvelser øger den kreative sans og evnen til problemløsning, Igen er det ikke noget som de alleryngste vil blive kastet ud i. Her der det stadig vigtigt at øve skøjteteknik og så videre.”

Read and react

“Et andet træningskoncept som vi forsøger at indfører er ‘read and react’ – det vil sige evnen til at orientere sig på hele banen og handle derefter. Det er især de større børn som kan lære det her. Det at se op og kigge rundt – hele tiden  og mange gange – er enormt vigtigt hvis man vil blive en god holdspiller. “

Systemer og koncepter

Det er dog et andet koncept, som William ikke vil tage med hjem fra USA.

“Det er lidt nørdet det her. Men i Danmark indøver og træner vi spilsystemer, altså måder at bevæge sig på i forhold til hinanden. I USA og andre større lande arbejder man med spilkoncepter, som er en friere form, hvor man kan skifte mellem systemer osv. Men i et lille land som Danmark med kun 6000 aktive spillere, er det ikke realistisk at vi kan gøre det samme. 

Og det går jo nok. Danmark spiller jo blandt de bedste nationer i A-gruppen ved VM…” 

Unionstræner

Efter at William Dixon er kommet hjem fra sit trænerophold i USA er han blevet udpeget til at være Unionstræner for de bedste danske U14 spillere. Så erfaringerne fra USA kan komme en hel generation af ishockeytalenter til gode. Han har ingen planer om at stoppe med at spille og træne ishockey hos Falcons 

“Turen har været meget inspirerende for mig, og jeg håber at jeg kan dele alt det jeg har lært.  Ishockey skaber venskab, selvstændighed og glæde. Ishockey lærer en at samarbejde, lede og problemløse. Ishockey er en kultur og et samarbejdsprojekt,” siger William Dixon.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »